aa
Hugo: Oblicz następujące wyrażenia φ(56)
z Eulera
dzielniki:
56/2
28/7
4/2
2
1
56 = 2
3 *7
φ(56) = φ(2
3 *7) = φ(2
3)φ(7) = 2
3(1−1/2) * (7−1)
= 8(1/2)*6 = 4*6 = 24

zgodnie z kluczem
b') φ(144) =
144/2
72/3
2
8/2
3
1
144 = 2
4 * 3
2
φ(144) = φ(2
4 * 3
2) = 2
4(2−1/2) * 3
2(1−1/3)
= 16(3/2)*9(2/3) = 24*6 = 144 , w odpowiedzi mam 48

gdzie robie źle?
3 gru 23:22
Hugo: c') φ(1048)
1048/2
10
1
φ(1048) = 2
10(1−1/2) = 1048*1/2 = 512, w kluczu mam 520, błąd w kluczu czy coś znów nie tak
3 gru 23:27
Adamm:
φ(144) = 23*(2−1)*3*(3−1) = 48
3 gru 23:28
Adamm:
1048 = 23*131
φ(1048) = 22*(2−1)*(131−1) = 520
3 gru 23:30
Hugo: b') źle podstawiłem do wzoru
c') masz rację, źle podzieliłem
chyba zmęczenie daje we znaki
dziękuję za pomoc
3 gru 23:37
Mila:
56=2
3*7
| | 1 | | 1 | | 1 | | 6 | |
φ(56)=56*(1− |
| )*(1− |
| )=56* |
| * |
| =24 |
| | 2 | | 7 | | 2 | | 7 | |
144=2
4*3
2
| | 1 | | 1 | | 2 | |
φ(144)=144*(1− |
| )*(1− |
| )=72* |
| =48 |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
3 gru 23:42
Hugo: Mila

dziękuję, czas spać, jutro kolejne zmagania ! dobranoc forumowicze
3 gru 23:53