Geometria analityczna-wyznaczyc A`
beccaria: Proszę o wytłumaczenie co i jak: wyznacz współrzędne punktu A`, który jest obrazem punktu
A=(−3,2)w:
a) symetrii osiowej względem prostej o równaniu y=− 3
b)symetrii osiowej względem prostej o równaniu x=1
c) symetrii środkowej względem punktu P=(2,4)...
z góry dziękuje!
15 lut 17:05
Zielona Gałązka: a) narysuj sobie układ współrzędnych i zaznacz punkt A =(−3,2)
narysuj również prostą y= −3 (równoległa do osi X i przechodzi na y=−3)
Przerzuć ten A tyle samo kratek ile masz do tej prostej, to pod tą prostą.
Otrzymasz A'= (−3,−8)
b) podobnie, narysuj prostą x=1 ( pionowo przez 1 na osi X) i przerzuc ten punkt A na druga
stronę tej prostej (prostopadle do niej) A"" = (5,2)
c) zaznacz na ukł. współrzędnych punkt A= (−3,2) oraz P=(2,4)
Z punktu A do P masz 5 jednostek w prawo i 2 w górę. To teraz od P wykonaj ten sam ruch: 5 w
przód i 2 w górę.
Otrzymasz A''' = (7,6)
16 lut 00:36
magda:
23 wrz 12:46