Pochodna
Ania: Pochodna
f(x) =lnx/(x3+2x+2)
3 gru 20:20
jc: Dla x>0.
f(x)=ln x − ln(x
3+2x+2)
| | 1 | | 3x+2 | |
f'(x)= |
| + |
| |
| | x | | x3+2x+2 | |
Dla odpowiednio małych (ujemnych x) będzie tak samo, choć w rachunkach
pojawią się na moment minusy.
3 gru 20:35
Ania: Mi wychodzi jakiś duży ułamek, robiłam z wzoru na dzielenie. Rozumiem, że to założenie jest
konieczne tak?
3 gru 21:09
Blee:
to jest
czy
| | x | |
f(x) = ln ( |
| ) |
| | x3 + 2x + 2 | |
3 gru 21:15
Blee:
bo jc policzył pochodną tej drugiej funkcji
3 gru 21:15
jc: Wyjaśnię na przykładzie.
f(x)=ln(x−1)(x−3)
dla x > 3 możesz napisać f(x)= ln(x−1) + ln(x−3),
a dla x < 1 mamy f(x)=ln(1−x) + ln(3−x).
Jednak pochodne będą takie same.
| | 1 | | 1 | |
W pierwszym przedziale: f'(x) = |
| + |
| , |
| | x−1 | | x−3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
w drugim przedziale: f'(x)=− |
| − |
| = |
| + |
| . |
| | 1−x | | 3−x | | x−1 | | x−3 | |
3 gru 21:18
Ania: Ech... 😉 Dziękuję za tłumaczenie, jednak dla mnie zapisy typu x>0 są zupełnie obce w
pochodnych. Pozdrawiam
3 gru 21:59
jc: Ojej, przecież nie będziesz liczyła logarytmu z liczby ujemnej. Chodziło tylko o dziedzinę.
Nie przejmuj się tym.
3 gru 22:05