W okręgu kąt między cięciwami
Ela: W okręgu kąt między cięciwami AB i AC jest równy 40 stopni .Wyznacz kąt ostry między stycznymi
tego okręgu poprowadzonymi w punktach B i C.
15 lut 16:57
Basia:

szukasz kąta γ
α=40
jaka jest miara kąta β ?
kropki lila tą kąty proste (90)
BECF jest czworokątem
jaka jest suma kątów czworokąta ?
Uwaga: γ będzie kątem rozwartym
czyli odpowiedź to δ=180−γ
15 lut 17:12
Ela: mi wyszło że twoje γ=100 a w odpowiedziach jest 80 więc gdzie jest błąd?
15 lut 17:17
Basia:
nie ma błędu; przeczytaj uwagę; pytają Cię o kąt ostry czyli nie o γ, a o δ
δ=180−γ=180−100=80
15 lut 17:23
Ela: no tak już wszystko jasne. Dzięki wielkie
15 lut 17:27