Granice
kasia: Mam problem z kilkoma granicami. Nie wiem czy wyszły mi dobre wyniki. Będę wdzięczna, jeśli
ktoś zerknie.
lim a
n=lim log
23=log
23
| | 2nn! | | 2 | |
bn= |
| =( |
| ) n * n! −−−> 0  |
| | nn | | n | |
| | √n3+1 | | 1 | |
cn= |
| , ostatecznie doszłam do postaci |
| −−−−> 0  |
| | 3√n5+1+1 | | 6√n | |
| | 22*2+3n | | 1 | |
dn= |
| −−−> |
| |
| | 2n+3n*3 | | 3 | |
3 gru 19:55
PW: log
3x=(log
2x)•(log
32), a więc a
n w pierwszym zadaniu jest ciągiem stałym
3 gru 20:10
kasia: Nie bardzo rozumiem to, co napisałeś...
3 gru 20:13
Jerzy:
dn....... dobrze.
3 gru 20:16
kasia: Dzięki Jerzy! A reszta nie jest ok?
3 gru 20:16
PW: Wzór na zmianę podstawy logarytmu, a zamiast (n+1) napisałem x, żeby było krócej.
3 gru 20:17
kasia: A to nie wyglądałoby tak:
3 gru 20:21
PW: Jak chcesz.. Są dwie możliwości: albo sie pomyliłem, albo te dwa wzory oznaczają to samo
3 gru 20:28
kasia: Ale granica, która mi wyszła jest w porządku, zgadza się?
I gdybyś mógł zerknąć na resztę przykładów, byłoby super!
3 gru 20:31
PW: Tak, dobrze.
Dalej nie mogę, muszę odejśc od komputera.
Koledzy pomogą
3 gru 20:36
kasia:
3 gru 22:12