pomożcie
ania: dany jest trapez równoramienny o podstawach AB CD. przedłu zenia ramion przecinają sie w
punkcie O. jesli AB=20 CD=15 BC=AD=6 to:
A.BO=24
B.BO=18
C.BO=4,5
D.BO=10,5
15 lut 16:41
Zielona Gałązka: Zrób rysunek i wpisz na nim długości podanych boków.
Z tw. Talesa układasz proporcję:
OC/ DC = OB/AB podstaw za OC=x
wtedy:
x/15 = (x+6)/20
Pomnóż "na krzyż" i otrzymasz
20x=15(x+6)
20x = 15x + 90
20x−15x=90
5x=90 /:5
x= 18 czyli OC=18
BO= OC+CB
BO= 18 + 6= 24
odp. Bok BO ma długość 24
16 lut 13:13