Ciągi
Barteek44: Dany jest ciąg liczb ak, k=1,2,...., w którym suma n początkowych wyrazów wynosi 3n2 + 4n.
Wtedy:
a) jest to ciąg arytmetyczny
b) a7 + a9 = 37
c) a3 + a7 = 62
d) jest to ciąg geometryczny
Nie mam pomysłu, może być więcej niż jedna opowiedz
3 gru 17:54
6latek: an= Sn−Sn−1
an= 3n2+4n−3(n−1)2+4(n−1) = 14n−7
bedzie a)
pozostale sprawdzaj
3 gru 17:59
Bleee:
a7 =....
a9 =....
a3 =...
I już masz dwie odpowiedzi sprawdzone
Teraz sprawdzasz czy:
a7 − a3 = 2(a9 − a7) i masz odpowiedź co do możliwości bycia ciągiem arytmetycznym
Natomiast a7/a3 = (a9/a7)2 odpowie na pytanie czy ten ciąg może być geometryczny
3 gru 18:01
6latek: Ojjj chyba spapralem
powinno byc
an= 3n2+4n−[3(n−1)2+4(n−1)] = 6n+1
3 gru 18:04
Barteek44: Aaa to już wiem, ale chyba zle wyliczyłeś an
3 gru 18:05
6latek: Czesc
Blee
3 gru 18:05