zadanie z pochodnych
Paweł: f(x) = 3√x+3, x0=3
Na podstawie definicji wyznaczyć pochodną podanej funkcji w punkcie x0
proszę o pomoc z takim zadaniem
3 gru 17:38
jc: t→x
| 3√t − 3√x | | 1 | | 1 | |
| = |
| → |
| |
| t−x | | 3√t2 + 3√tx + 3√x2 | | 33√x2 | |
3 gru 17:52
Paweł: nie bardzo rozumiem ten zapis
3 gru 18:14
Bleee:
Wzór skróconego mnożenia zastosuj: a3 − b3 = (a−b)(a2 + ab +b2)
3 gru 18:27
jc: masz policzyć granicę x→3
| | 1 | | 1 | |
= |
| → |
| |
| | 3√(x+3)2+3√(x+3)6+√62 | | 3√62 | |
Ten sam schemat.
3 gru 18:30