liczby zespolone
Cinek: przedstawic w postaci trygonometrycznej
−1
czyli moduł to 1 i cos bedzie −1 a ze to jest 2 cwiartka to cos bedzie 1? dobrze to rozumuje?
sin bedzie −1
−1=1( cos=−1? + (−1)
3 gru 17:33
PW:
−1=cos180°+isin180°
3 gru 18:07
Cinek: a jak mam
−
√3−i
=2( nie wiem jak to opisac w nawiasie..)
cos tego kata bedzie −
√3/2
sin tego kata bedzie −1/2
w nawiasie odrazu moge podstawic te wartosci czy pisac mam ze =2(cos PI+PI/3 +isin PI+PI/3)?
chyba tak tego nie moge wspiac skoro sin i cos wyszly ujemne
3 gru 18:16
PW: | | π | | π | | √3 | |
cos(π+ |
| )=−cos |
| =− |
| , |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
| | π | | π | | 1 | |
sin(π+ |
| )=−sin |
| =− |
| , |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
więc tak jest jak napisałeś.
3 gru 18:33
Cinek: a te pi mozna opuscic i pisac tak jakby ta reszte ktora dodajemy?
czyli (cos pi/3 + isin pi/3)
3 gru 18:42
PW: No nie, to co napisałeś to liczby dodatnie, a mają być ujemne − dlatego stosujemy wzory
redukcyjne, dodanie π powoduje zmiany znaków, jak sam napisałeś i potwierdziłem o 18:33.
| | π | | π | |
−√3−i = 2(cos(π+ |
| )+isin(π+ |
| )) |
| | 3 | | 3 | |
3 gru 18:59
jc:

Kąt = −90
o−60
o=−150
o lub, co na to samo wychodzi, 180
o+30
o=210
o
3 gru 19:16
Cinek: a jak zapisze w tej trygonometrycznej to musze pozniej podstawiac za to wartosci i liczyc czy
moge zostawic?
w sumie dziwne bo na zajeciach jest polecenie przedstaw a babka zawsze liczy do konca na
wartosciach... ciekawe jak na kolokwium pkty bedzie rozdawac za to...
3 gru 19:28
jc: W Twoim zadaniu końcowy wynik to 2(cos 210o + i sin 210o).
Co tu można dalej liczyć?
3 gru 19:33
PW: Mateńko, co "dalej liczyć"? Postać trygonometryczna ma swoja definicję. Jeżeli przedstawiłeś w
takiej postaci o jakiej mówi definicja, to koniec.
3 gru 19:33
PW: | | π | | π | |
Przepraszam, dopiero teraz zoriantowałem się, że pisałem wszędzie |
| zamiast |
| (jaka |
| | 3 | | 6 | |
silna jest sugestia, spojrzałem na zapis o 18:16 i... uwierzyłem).
3 gru 19:43