prosze o rozwiąania zadania lub wytłumaczenie
Kaśa O: Znajdź równania prostych prostopadłych l1, L2 przecinających w punkcie (2,4), jeśli jedna z
nich przecina oś OX w punkcie (−6.0). O ile procent większe jest pole trójkąta ograniczonego
tymi prostymi i osią OX od pola trójkąta ograniczonego tymi prostymi i osią OY?
15 lut 16:22
Eta:

Do L
1 należą punkty ; ( 2,4) i ( −6,0)
L
1 : (y−0)(2+6)=(x+6)(4−0) => L
1: y=
12x +3
wsp/ kierunkowe: a
1=
12 to a
2= −2
L
2: y= −2(x−2)+4 => L
2: y= −2x +8
brązowy trójkąt DCE −−−−− ograniczony prostymi i osią OY
fioletowy trójkąt ABC −−−−− ograniczony prostymi i osią OX
obydwa trójkąty są prostokątne
dla ΔABC podstawa IABI= 10 wysokość ( czerwony odcinek) h= 4
dla ΔDCE podstawa IDEI= 5 wysokość (czerwony odcinek) h= 2
Dokończ ...... policz te pola i podaj odp

A ja idę wreszcie do spania
16 lut 02:08
Eta:
A może
Julek ....... Cię wyręczy, bo widzę,że się nudzi
16 lut 02:28
Julek:
Eta, teraz rozumiem czemu np.
Bogdan nie pomaga tak często, jak jest na forum.
Niestety, ale znudziło mi się powtarzanie tych samych informacji (może nie było tego zadania,
ale wiedza, którą trzeba do niego wykorzystać jest podstawowa i trzeba się nią tylko
zainteresować aby osiągnąć sukces)
16 lut 02:41
Eta:
ok

... wezmę przykład z Ciebie i Bogdana
16 lut 02:45
Julek: Tylko nie to!
Ja już widzę te setki przyszłych postów, bez odpowiedzi i z tytułami "Eta pomóż!

"
16 lut 02:47
Julek: Eta, jesteś nauczycielką matematyki ? Bo o ile wywnioskowałem to Bogdan naucza ?
16 lut 02:49
Eta:
16 lut 03:06