Pytanie o mnożenie macierzy
Krakowian: Takie pytanko. Wiadomo że mnożenie macierzy A B C jest łączne więc A(BC)=(AB)C. A czy jest też
tak że jest to równe B(AC)?
3 gru 17:07
ICSP: nie
3 gru 17:08
Krakowian: A jak rozwiązać równanie macierzowe typu ATXBT=BXA ? Chciałem coś pokombinować z wyłączeniem
x przed nawias ale skoro to co wyżej nie zachodzi to chyba nie pyknie.
3 gru 17:12
Adamm:
zakładam że B, A to macierze kwadratowe, i mają odwrotności
Y = B−1AT
to równanie sprowadza się do
YX = YTX
(Y−YT)X = 0
Jeśli Y−YT jest odwracalna, to jedynym rozwiązaniem jest X = 0
Jeśli Y = YT, to równanie jest tożsamościowe
W innych przypadkach trudno powiedzieć
3 gru 17:25