Dzialania modulo z parametrem
EloElo123: W pierścieniu Z7 znajdź wartości parametrów a, b tak aby wielomian
W(x) = 4x5+ax2+bx+2 był podzielny przez Q(x) = 3x2+5
3 gru 17:06
Adamm:
Q jest nierozkładalny, więc pozostaje podzielić pisemnie
3 gru 17:12
jc: Łatwiej będzie dzielić przez 5(3x2+5)=x2+4
3 gru 17:18
jc:
x2=3 (mod x2+4)
x4=2 (mod x2+4)
W = 4*2*x + 3a + bx + 2 = x+bx+3a+2 (mod x2+4)
b=6, a=4
3 gru 17:21
EloElo123: Wytlumaczysz troche dokladniej? Bo nie czaje za bardzo
3 gru 17:37
jc: Wykonaj po prostu dzielenie przez x2+4.
3 gru 18:32
EloElo123: A skad sie bierze to x2 + 4?
3 gru 18:36
jc: 5(3x2+5)=x2+4
3 gru 18:41
EloElo123: Ale skad ta 5?
3 gru 18:48
jc: 5*3=1
3 gru 19:11
EloElo123: To moge sobie tak po prostu pomnozyc razy 5?
3 gru 19:38
jc: Chodzi o to, aby przy największej potędze x stała jedynka.
Wtedy łatwiej się dzieli. Zawsze tak jest, Oczywiście iloraz się zmieni,
ale wiadomo jak.
3 gru 20:38
Mila:
W(x) = 4x
5+ax
2+bx+2
5*W(x)=20x
5+5ax
2+5bx+10⇔w Z
7
5W(x)=6x
5+5ax
2+5bx+3
5*(3x
2+5)=15x
2+25=w Z
7
≡x
2+4
| 5W(x) | | W(x) | |
| = |
| ⇔ |
| 5*(3x2+5) | | (3x2+5) | |
Teraz dzielenie w Z
7
(6x
5+5ax
2+5bx+3): (x
2+4)= 6x
3−3x+5a
−(6x
5+3x
3)
=========
−3x
3+5ax
2
−( −3x
3 +2x)
==============
5ax
2+5bx−2x+3
−(5ax
2+6a)
========
5bx−2x+3−6a reszta
x*(5b−2)+3−6a=0
5b≡
72 i 6a≡
73
5b≡2 /*3
b=6
i
6a=3 /*6
1a≡4
a=4 i b=6
Dużo pisania. Oczywiście sposób
JC lepszy i spróbuj zrozumieć
3 gru 21:24