Sprawdź czy ciąg o wyrazie ogólnym jest arytmetyczny
Angie: an=2n2 +1
3 gru 16:12
Jerzy:
Policz: an+1 − an
3 gru 16:14
ICSP: a1 = 3
a2 = 9
a3 = 19
a3 − a2 ≠ a2 − a1
3 gru 16:14
ICSP: Ciąg arytmetyczny przypomina funkcję liniową.
Ten ciąg przypomina funkcje kwadratową, więc nie może być arytmetyczny.
3 gru 16:17
Angie: Czyli będzie
an+1= 2(n−1)+1
Bo chodzi mi o to bardziej co dzieje się z tym kwadratem
3 gru 16:19
Jerzy:
an+1 = 2(n+1}2 + 1 = ....... ?
3 gru 16:25
Angie: Okey dziękuje
3 gru 16:26
Jerzy:
Ta różnica nie jest stała, czyli ciąg nie jest arytmetyczny.
3 gru 16:28