Funkcja wykładnicza
Agula: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=6x−6−x
a) Wykaż, że funkcja f dla przeciwnych argumentów przyjmuje przeciwne wartości
b) Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n liczba 6n*f(n) jest iloczynem dwóch kolejnych
liczb nieparzystych
15 lut 16:19
Basia:
f(−x) = 6−x−6−(−x) = 6−x−6x = −(6x−6−x) = −f(x)
6n*f(n) = 6n*(6n−6−n) = 6n*6*n − 6n*6−n =
62n−60 = 62n−1 = (6n)2−1 =
(6n−1)(6n+1)
6n jest liczbą parzystą ⇒
6n−1 i 6n+1 są nieparzyste
15 lut 16:24
krzysiek2222: Warto wspomniec takze, i podac obliczenia, ze zalozenie zadania jest sluszne, ale tylko w
przypadku, jesli nie uznajemy liczby 0 jako liczby naturalnej. (Z tego co wiem wedlug
najpopularniejszej teorii 0 jest liczba neutrana, ale wciaz w gre wchodzi umownosc.) Gdy
uznajemy 0 jako l. neutralna, to okazuje sie, ze 0 nie jest dzielnikiem dwoch kolejnych cyfr
nieparzystych. Tresc zadania narzuca nam, ze 0 nie nalezy do zbioru liczb naturalnych.
(Wybaczcie brak polskich znakow.)
9 lis 19:38