Granica
Dziel: Dlaczego
lim n((pierwiastek stopnia n
√2) − 1) = ln2

n→
∞
3 gru 15:16
Jerzy:
A dlaczego tak twierdzisz ?
3 gru 15:22
Dziel: Znajdź zbieżność ciągu n
α((pierwiastek stopnia n
√2) −1)
Rozwiązanie:
| | 21n−1 | | e1n ln 2−1 | |
lim |
| *nα−1= lim |
| *nα−1*ln 2 |
| | 1n | | 1n*ln2 | |
n→
∞
Dla α<1 ciąg jest zbieżny do 0

Dla α=1 mamy lim n((pierwiastek stopnia n
√2)−1=ln 2

Dla α>1 ciąg jest rozbieżny do
∞
3 gru 15:32
jc: | | e(ln 2)/n − 1 | |
granica |
| to pochodna funkcji ex ln 2 w punkcie 0, czyli ln 2. |
| | 1/n − 0 | |
3 gru 15:32