prosze o rozwiązanie zadania albo o wytłumaczenie
Kaśa O: Punkty A(−2,−2), B(6,−1),C(10,6) są wierzchołkami rombu ABCD.Znajdź równania prostych w których
zawierają się przekątne rombu .
15 lut 16:18
Basia:
jedna to pr.AC; punkty A i C masz; napisz równanie prostej, która przez nie przechodzi
druga to pr.BD; B masz; szukasz D
AD→=BC→
AD→=[xd+2;yd+2]
BC→=[10−6;6+1]=[4;7]
xd+2=4
xd=2
yd+2=7
yd=5
D=(2,7)
i piszesz równanie prostej przechodzącej przez B i D
15 lut 16:32
Kaśa O: a rozwiązałabyś mi cale ?
15 lut 16:40
Kaśa O: bo w odpowiedzi wychodzi y = dwie trzecie x (ułamek) − dwie trzecie, y − trzy drugie x + 8
15 lut 16:45
Basia:
A(−2;−2)
C(10,6)
y=ax+b
−2 =−2a+b
6 = 10a+b
2a−b=2
10a+b=6
−−−−−−−−−−−−−−−
12a=8
a=812=23
2*23−b=2
b=43−2=43−63 = −23
pr.AC y=23x−23
tak samo napisz równanie pr.BD
15 lut 17:54
Kaśa O: dzieki wielkie
15 lut 18:53