bryly
neka: 1. Oblicz pole powierzchni i objętość kuli, jeśli jej średnica jest równa 6√2cm.
2. Z kulistego balonu o promieniu równym 20 cm spuszczono częściowo powietrze. Promień balonu
zmniejszył się o 5 cm. O ile zmalało jego pole powierzchni?
15 lut 16:10
Agula: 1. V=43πr3
V=43*π*(6√2)3
V=814,6*π
V=2559,1 cm3
P=4πr2
P=4*π*(6√2)2
P=288π
P=904,78 cm2
15 lut 16:28
Agula: pomyłka z 1 zadaniu

zamiast promienia podstawilam srednicę, zmień 6
√2 na 3
√2
popodstawiaj i wylicz
15 lut 16:30
Agula: 2. r=20
P=4*π*202=1600π
r=15
P=4*π*152=900π
1600π−900π=700π − odp
15 lut 16:36
.ddddd: Super dzięki
9 sty 17:44
monia: hej jest ktos kto pomoze
11 sty 19:16
dero2005:
S1 = 4π202 = 1600π
S2 = 4π152 = 900π
S1−S2 = 700π cm2
11 sty 20:11
Tomasz:
Ćw 1
V = 72 Pierwiastki z 2 π
Pc = 72 π
Ćw 2
Pole Balonu zmalało o 700 π
15 maj 13:55