matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje tworzące
Sebastian:
Znaleźć funkcję tworzącą dla ciągu a
n
=0,5n+0,5
3 gru 04:10
Mariusz:
1
∑x
n
=
z sumy szeregu geometrycznego
1−x
d
d
1
(∑x
n
) =
(
)
dx
dx
1−x
−1
∑
n=0
nx
n−1
=
(−1)
(1−x)
2
1
∑
n=1
nx
n−1
=
(1−x)
2
1
∑
n=0
(n+1)x
n
=
(1−x)
2
1
1
A(x)=
2
(1−x)
2
3 gru 14:47