aa
Hugo: Rozwiąż następujące kongruencje
i układy kongruencji
a) 7x−3≡11 13−x
b)
{2x+y≡7 3
{3x−4y≡7 2
odp.
a)x≡11 2
b) x≡7 0, y≡7 3
jak się za takie zadanie zabrać?
2 gru 23:21
Mila:
7x−3≡1113−x
8x≡115
8*7=56≡111
8x*7≡35 (mod11)
1x=2 (mod11)
b) W Z7
{2x+y≡ 3 /*4
{3x−4y≡ 2
1x+4y=5
3x−4y=2
=========
4x=0
x=0
4y=5 /*2
1y=3
x=0,y=3
3 gru 00:07
Hugo: dziękuje, ale nie rozumiem

do końca
tu rozumiem ze przenosimy x na lewą strone
7x−3≡
11 13−x
jak zmieniłaś 5 na 1?

8x≡
115
8*7=56≡
111
jak z 35 zrobiłaś 2?

8x*7≡35 (mod11)
1x=2 (mod11)
b)
{2x+y≡ 3 /*4
{3x−4y≡ 2
mnożysz /*4 i z 2x masz 1x?

jak to możliwe?
z '5' rozumiem bo: 2*4 = 12, 12mod7 = 5
1x+4y=
5
3x−4y=2
proszę o pomoc
3 gru 00:48
Mila:
a)
8x≡115
Odwrotna do 8 w Z11 to liczba 7 , ponieważ:
8*7=56=5*11+1⇔8*7=1(mod11),35=3*11+2
8x≡5 (mod11) /*7
56x≡35(mod11)⇔
1x=2 (mod11)
b)
8x≡7=1x bo 8=7*1+1
−−−−−−−−−−
1x+4y=5
3x−4y=2 dodaję stronami
4x=7≡0(mod7)
3 gru 15:22
Hugo: Czy zatem mamy własność, gdzie
ax ≡b*(mod c), możemy od a i b odejmować dowolną wielokrotność (mod c)

?
56x ≡ 35 (mod11)
brzmi logicznie ale czy jest zawsze taka zależność to nie wiem
(56−5*11) ≡ (35−11*3)(mod11)

Mila dziękuje za rozpisanie, próbuje znaleźć regule w twoich rozpiskach.
3 gru 20:37
Mila:
(56−5*11)x ≡ (35−11*3)(mod11)
3 gru 20:39
Hugo:

:

Mila Ty odejmujesz od poszczególnych składników (mod n) !
nie miałem pojęcie skąd to się bierze:
z Twojego postu powyżej gdzieś:
Z
7
{2x+y≡ 3 /*4
{3x−4y≡ 2
{8x+y≡12 −> (8−7)x = y≡ (12−7) // o tym nie wiedziałem i dziwiłem się jak te cyfry
znikają !

{3x−4y≡ 2
1x+4y=5
3x−4y=2
3 gru 21:08
Hugo: i tak samo:
56x≡35(mod11)⇔ 1x=2 (mod11)
(56−11*5) = (35−11*3) (mod11)

!
dwa dni to męczyłem dziękuję.
3 gru 21:11
Mila:
3 gru 21:24
Hugo: b') 3x+2≡
13 11−2x
przenosimy na lewą stronę x
5x ≡
13 9 /*8
40x ≡
13 72
3*13+1≡
135*13+7
x≡
137 zgodnie z kluczem

c')
2x−5≡
9 5x+4
x na lewo, reszta na prawo
−3x ≡
9 9 /*(−1)
3x≡
9 −9
3x≡
9 0
z reguły skracania
x*3≡
9 3*0
x≡
9 0
czy to jest dobrze? w kluczu jest x≡
3 0
0(mod9) = 0
0(mod3) = 0, mógłby ktoś mi to ocenić?
są jakieś reguły do zamiany liczby przy modulo? (mod n)?
3 gru 21:34
Mila:
ax=b(mod n) , jeżeli a,b, n ma wspólny dzielnik to możesz podzielic jak niżej
3x≡ −9 (mod9) /:3
x=−3(mod3), −3+3=0
x=0(mod3)
3 gru 21:57
Hugo: dobrze wiedzieć

, jednak chyba oba rozwiązania są poprawne, tylko ze moje nie skrócone
3 gru 22:14
Hugo: jeszcze bym poćwiczył:
d') 4x+2≡
15 8−4x
x na lewo, reszta na prawo
8x ≡
15 6 / :2
4x ≡
15 3 / *4
16x ≡
15 12
(15+1)x ≡
15 12
x = ≡
15 12
zgodnie z kluczem

!
teraz kilka cięższych z końca:
m')
{3x −y ≡
5 7 / *4
{x+4y≡
5 3
{12x−4y≡
5 28
{x+4y≡
5 3 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
13x ≡
5 31 / *2
(5*5 +1)x ≡
5 12*5 + 2
x ≡
5 2
czyli 2 do podstawienia pod równanie z y?
podstawiam do równania:
2+4y ≡
5 3
4y ≡
5 1 /*4
(3*5+1)y ≡
5 4
y = ≡
5 4
zgodnie z kluczem

! chyba juz umiem,
Mila jak i inni którzy pomagacie

ratujesz jak zwykle ! to następne teraz zagadnienia na kolokwium
3 gru 22:38
Mila:
nie mogłeś podzielić przez 2, bo 2 nie jest wspólnym dzielnikiem 8,6,15
d)
4x+2≡ 8−4x w Z15
8x=6 (mod15) /*2
16x≡12(mod15)
1x=12(mod15)
3 gru 22:51