Statystyka, rozkład Poissona
SEKS INSTRUKTOR: Liczba wyładowań atmosferycznych, dana jest rozkładem Poissona z parametrem λ > 0.
Przeprowadzono
eksperyment polegający na zliczaniu wyładowań podczas N burz. Otrzymano wynik w postaci x1, . .
. , xN .
Wyznacz estymator największej wiarogodności dla parametru λ.
Jak zabrać się za to zadanie? Od czego zacząć?
2 gru 22:48
Adamm:
nigdy tego nie robiłem, ale wydaje mi się że to będzie coś takiego
X
i ~ Pois(λ), X
i są niezależne
| | λx1+...+xne−Nλ | |
f(λ) = P(X1=x1, ..., XN=xN) = |
| |
| | x1!...xN! | |
szukamy kiedy f będzie największe
c*f'(λ) = (x
1+...+x
N)λ
x1+...+xn−1e
−Nλ−Nλ
x1+...+xne
−Nλ = 0
2 gru 23:04