Tłumaczenie z angielskiego
KK: Jak przetłumaczyć zdanie: "V is the set of all (q−1)st roots of unity in k" ? Oraz co to
znaczy, że homomorfizm indukuje izomorfizm? "Homomorphism o →l=o/p induces an isomorphism of
multiplicative groups: V ∼ lx "
2 gru 22:27
Adamm:
a czym jest k?
2 gru 22:36
2 gru 22:42
KK: Chodzi mi tutaj o wyrażenie (q−1)st. Chodzi o to, że tych pierwiastków jest q−1? Czy są w
formie q−1? k to ciało.
2 gru 23:18
Adamm:
w linku z wiki
n = q−1
2 gru 23:27
KK: Aaa, to już jest jasne
2 gru 23:40
Adamm:
Zdziwiło mnie po prostu to że ciało oznaczone zostało małą literą, zazwyczaj się oznacza
takie rzeczy dużymi literami.
Co do drugiej części, czym jest o, I, p
3 gru 00:07
KK: Jesteśmy w ciele lokalnym (k,v). v to waluacja na ciele k. p={x ∊ k| v(x) ≥ 1}, o={x ∊ k | v(x)
>0}, l=o/p (ciało reszt, jest skończone, ma q elementów), V={x∊k | xq−1 = 1}.
3 gru 00:38