Epsilon
Dziel: Jeżeli ciąg a
n posiada granicę g, to A
n i G
n są zbieżne do g.
Pierwsza nierówność w dowodzie wynosi:
Dla n>n
1 występują zależności:
g−ε<a
n1+1<g+ε
g−ε<a
n1+2<g+ε
...
g−ε<a
n<g+ε
Co dodajemy stronami.
| | a1+a2+...+an | |
Przy ustalonym n1 występuje lim |
| =0, dlatego dla pewnego n2∊ℕ i |
| | n | |
wszystkich n≥n
2 występuje
| | ε | | a1+a2+...+an1 | | ε | |
− |
| < |
| < |
| |
| | 3 | | n | | 3 | |
Dlaczego epsilon przez trzy

Przy dostatecznie dużym n:
| | 2ε | | an1+1+...+an | | n−n1 | | 2ε | |
g− |
| < |
| * |
| <g+ |
| |
| | 3 | | n−n1 | | n | | 3 | |
Dlaczego epsilon razy dwie trzecie
2 gru 22:24
Dziel: O nie, niech zadanie nie ginie pod ciężarem następnych!
2 gru 22:46
Adamm:
A
n → g, bo tw. Stolza
| | ln(a1)+...+ln(an) | |
Gn → g, bo lnGn = |
| → ln(g) z tw. Stolza |
| | n | |
oczywiście przy G
n zakładamy że a
i>0, gdy dla pewnego i mamy a
i=0 to jest trywialne
. Jak g=0 to też działa, granice niewłaściwie nie przeszkadzają w tw. Stolza
2 gru 22:50
ABC: bo potem będziesz dodawał stronami i żeby całość była mniejsza od epsilona to składniki sumy
odpowiednio od jego kawałków,
patrz numery indeksów dolnych. Przejrzałem ten dowód w 3 wydaniu Janickiej i wszystko jest ok

I robisz wielki błąd że nie poszedłeś spać mówię to serio.
2 gru 22:54
Dziel: Nie widzę w Twoim komentarzu odpowiedzi, dlaczego epsilon dzielimy przez określone wartości...
2 gru 22:55
Dziel: Czas ucieka, kolos czeka, drogi ABC...
2 gru 22:56
Dziel: ABC, poprzednio wysłałem uwagę do Adamma.
2 gru 22:57
Adamm: bo nie widzę sensu robić to z definicji, skoro takie rzeczy jak tw. Stolza już znasz
2 gru 23:00
ABC: Dziel z matematyką jest jak z kobietą : nie jest taka łatwa na jaką wygląda i trzeba ją małymi
krokami zdobywać

ale zrobisz jak zechcesz...
2 gru 23:04
Dziel: ABC, od dzisiaj uważam Cię za abecadło relacji damsko−męskich i matematycznych. xDDDDDD Zapiszę
na okładce każdego zeszytu.
3 gru 09:46