promień okręgu opisanrgo na podstawie ostrosłupa
Szymon8181: Promień okręgu opisanego na podstawie ostrosłupa prawidłowego trójkątnego stanowi 6.
Ściana boczna tworzy z podstawą tworzy kąt cosα=12/25. Oblicz pole całkowite i objętość bryły.
2 gru 22:12
Eta:

R=2r=6 ⇒ r=3 P
p= 3r
2√3=27
√3 , a=6
√3
| | 1 | | 1 | |
V= |
| Pp*H ⇒ V= 9√3*H i Pc= Pp+3* |
| a*hb = 27√3+9√3*hb |
| | 3 | | 2 | |
| | 12 | | r | | 12 | |
W ΔDOC : cosα= |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ hb=...... |
| | 25 | | hb | | 25 | |
to H=
√hb2−r2= .......
V=.....
P
c=.....
dokończ obliczenia
2 gru 22:40