Wzór Taylora
ZawszeDoGóry: Mam za zadanie obliczyć
| | 2 | |
cos( |
| ) z dokładnością do 10−4. |
| | 10 | |
Generalnie nie wiem gdzie tu wstawić x ... Czy zrobić tak, że cos x czy jakoś inaczej ?
Samo rozpisanie wzoru Taylora mniej więcej umiem, proszę o wskazówkę
2 gru 21:44
ABC: cos x=1−x2/2+x4/24−..
wstawiasz x=0,2 i szacujesz resztę
2 gru 21:49
ZawszeDoGóry: Czyli, że
| | 2n | |
|cos(2/10) − (1 − x2/2 + x4/24 + ... + *)| = | |
| * cos c | c ∊ (0, 2/10) |
| | 10n 8 n! | |
* czerwona oznacza kolejne wyrazy ale nie chce mi się ich pisać bo one zależą od pochodnej cos
i są 4 przypadki.
Wyszło mi, że dla n ≥ 4 i wtedy mam cosinusa ok.
0,9799(3)
2 gru 21:58
ZawszeDoGóry: Czy dobrze ?
2 gru 22:05
ABC: w jakiej postaci mieliście resztę w tym wzorze?
2 gru 22:08
ZawszeDoGóry: to: −sin c, n = 4k+1
albo: −cos c, n=4k+2
albo: sin c, n=4k+3
albo: cos c, n=4k
Niestety te przypadki wyszły brzydkie, więc napiszę tak. Są 4 możliwości
2 gru 22:12
ABC: Ja bym zaczął tak że urwałbym szereg na x4/24 i zobaczył czy błąd jest wtedy ok. Jak byś to
liczył?
Chodzi mi o to czy wiesz z jakim numerkiem pochodna występuje w tym wzorze na resztę.
2 gru 22:20
ZawszeDoGóry: Wydaje mi się, że z numerem 6, ale czemu to bym nie umiał wytłumaczyć.
Wydaje mi się, że dlatego iż 5 wyraz jest 0 i w tej reszcie coś jeszcze musi przecież być
2 gru 22:23
ZawszeDoGóry: Chociaż nie, na 4 czyli na x4/24
2 gru 22:31
ABC: dobra spać mi się chce nie będe tłumaczyć pomyśl nad tym co napiszę tu
f(x)=cos x
f(k)(x)= cos (x+kπ/2)
cos x≈1−x2/2!+x4/4!−x6/6!+...+−x2n/(2n)!
R2n+1=x2n+2/(2n+2)! * cos(θx+(2n+2)π/2)
|R2n+1|≤x2n+2/(2n+2)!
2 gru 22:41
ZawszeDoGóry: No wszystko tutaj rozumiem i umiem wytłumaczyć czemu tak a nie inaczej

Ale dlaczego akurat ta reszta jest z tym numerkiem dalej nie rozumiem
2 gru 22:57
ZawszeDoGóry: No nie wiem, kurczę, nie potrafię tego wymyślić
2 gru 23:58
jc:
Bez tw. Taylora. Wykorzystujemy nierówności:
1−x2/2 ≤ cos x ≤ 1−x2/2+ x4/24
Różnica pomiędzy prawą stroną a lewą jest mniejsza od x4/24.
0.24/24 < 10−4.
Wystarczy więc wziąć 1−x2/2.
0<cos 0.2 − (1−0.22/2) < 10−4
3 gru 07:24