ile wynosi pierwiastek z równania
kalinki1989: ile wynosi pierwiastek z równania:
(x+e)2−2x2=e2
odpowiedzi:
a)√e
b)2e
c)e+pi
d)−(e−√e)
bardzo proszę o waszą pomoc! (pełny tok obliczeń)
15 lut 14:56
Mickej: hmm zero inicjatywy
rozpisz
(x+e)2 popatrz na to i pomyśl może coś wymyślisz jak nie to ci pomoge
15 lut 15:05
kalinki1989: no tak, próbowałam wyszło mi tak:
√ x2+2xe+e2−2x2−e2=
√x2+2xe−2x2=
√x(x+2e−2x)
i co dalej?
15 lut 15:41
walet:
Ile wynosi pierwiastek z równania? i czlowiek pisze symbol
√ .
Dramat. Głupota nie zna granic
15 lut 15:44
Mickej: ........ popieram waleta
15 lut 15:46
Mickej: to sie nadaje na basha
15 lut 15:53
piter: Niesamowite
15 lut 16:01
Mickej: na chłopski rozum to trzeba tak dopasować x aby L=P
x
2+2xe−2x+e
2−e
2=0
x
2+(2e−2)x=0 co dalej
15 lut 16:04
Mickej: a tam zaś kwadrat zaś źle przepisałem sory
15 lut 16:05
Mickej: bedzie
x2+2ex−2x2=0
−x2+2ex=0
15 lut 16:06
kalinki1989: dzięki, ale chyba nie ma takiej odpowiedzi

czyli, jak dobrze rozumiem pierwiastek z równania to po prostu wyliczenie x, tak?, czy o co Wam
chodzi?
15 lut 16:31
Basia:
pierwiastek równania to liczba, która to równanie spełnia
znaleźć pierwiastek równania = rozwiązać równanie
15 lut 16:34
Basia: Tak; o to im chodziło
15 lut 16:35
kalinki1989: aaa, no to już wiem

dzięki
15 lut 16:36
kalinki1989: to w takim razie: czy ktoś pomoże mi to rozwiązać? bo stoję w miejscu:(
15 lut 16:37
Mickej: już praktycznie podałem ci rozwiązanie
15 lut 16:40
Basia: wyłącz z tej postaci do jakiej doprowadził Mickey x przed nawias
15 lut 17:05
kalinki1989: no to wychodzi: x(2e−x) , a nie ma takiej odp:(
15 lut 19:29
Basia:
x(2e−x)=0 ⇔ x=0 lub 2e−x=0 ⇔
x=0 lub x=2e
15 lut 19:32
kalinki1989: aaaaaaa! dziękuję bardzo Basiu za wyjaśnienie

!
15 lut 19:38
mac: upośledzenie ludzkości nie zna granic......
15 lut 21:05