Proszę o pomoc
Marcelinka: W trapezie ABCD (AB II CD) punkt S przecięcia przekątnych podzielił ten trapez na cztery
trójkąty o polach oznaczonych jako: P1=Pabs, P2=Pbcs, P3=Pcds, P4=Pdas.
1. Udowodnij, że P2=P4.
2. Udowodnij, że P3/P2=P4/P1
3. Wiedząc, że pole trapezu ABCD wynosi P, a stosunek długości jego podstawy jest równy 2,
oblicz P1, P2, P3, P4.
2 gru 21:39
Eta:
to P
4+P
1= P
1+P
2 ⇒ P
4=P
2
| | P1 | | a | |
2/ |
| = k2 , k= |
| >0 −− skala podobieństwa ΔABS i DCS |
| | P3 | | b | |
oraz P
4=P
2=k*P
3
to P
4=P
2=
√P1*P3 /
2
| | P4 | | P3 | |
P4*P2=P1*P3 ⇒ |
| = |
| |
| | P1 | | P2 | |
3/ k=2
P=P
1+P
2+P
3+P
4=k
2*P
3+k*P
3+k*P
3+P
3 = (k+1)
2*P
3
2 gru 23:57
Marcelinka: Dziękuję bardzo!
3 gru 22:53