matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
ania:
hejka, pomoze ktoś zacząć obliczenia takiej granicy?
lim x→
∞
(ln(1 + 7
x
)/(ln(1 + 6
x
)
2 gru 21:30
Adamm:
ln(1+7
x
)
1/x
ln7
→
ln(1+6
x
)
1/x
ln6
2 gru 21:32
jc:
x ln7 + ln(1+7
−x
)
ln 7
funkcja =
→
x ln6 + ln(1+6
−x
)
ln 6
2 gru 21:34
ania:
czemu do potegi 1/x ?
2 gru 21:35
Adamm:
bo to to samo
2 gru 21:44
to nie takie oczywiste:
ln(1+7
x
)
1
(
)*ln(1+7
x
)
x
=
=
ln(1+6
x
)
1
(
)*ln(1+6
x
)
x
ln(1+7
x
)
1
x
ln(1+6
x
)
1
x
2 gru 22:03
jc:
Może uzupełnię moje rozwiązanie.
ln(1+7
−x
)
ln 7 +
x
=
ln(1+6
−x
)
ln 6 +
x
ln(1+7
−x
)
7
−x
→0, a więc ln(1+7
−x
)→0, a tym bardziej
→0.
x
2 gru 22:11