log
Karol: alogax = x
mógłby mi ktoś wyjaśnij skąd to się bierze? jakieś wyprowadzenie?
2 gru 21:16
PW: To jest definicja logarytmu o podstawie a z liczby x (przy odpowiednich założeniach).
Powiedz sobie głośno: logarytm o podstawie a z x jest to taka liczba b, że a
b = x
2 gru 21:19
Eta:
logax=n ⇒ x=an
aloga(an) = an*logaa=an=x
2 gru 21:20
Blee:
log
ax = n ⇔ a
n = x
więc: a
logax = a
n = x
2 gru 21:23
Adamm:
alogax = x to definicja logarytmu
logax, gdzie a≠1, a, x>0, to taka liczba, że alogax = x
bez kombinowania
2 gru 21:24
Karol: dziękuję
Bo lubię nawet te wzory z karty wzorów po prostu rozumieć dlaczego jest tak a nie inaczej
2 gru 21:30