Równania prowadzące do równań kwadratowych
Luki123xx1: Rozwiąż równana:
1)x+5√x+2+8=0
2)0.53√x2−2,53√x+3=0
2 gru 20:39
PW: 1) Wskazówka. Podstawić x+2=t, będzie równanie
t + 5√t +6 = 0, t≥0.
2 gru 20:41
Adamm:
x+5√x+2+8≥6
2 gru 20:47
Luki123xx1: t
2+25t+36=0
Δ=225−144=81
√Δ=9
t1= ?
t2=? jak to teraz wyznaczyć
2 gru 20:48
Luki123xx1: Czy mogę tak z deltą jak zrobiłem ?
2 gru 20:49
Adamm:
(a+b)2 to nie to samo co a2+b2
2 gru 20:53
PW: Jakieś koszmary wymyślasz. Podniosłes do kwadratu 5 i 6?
Myslałem że się domyślisz. Po lewej stronie równania
t +5√t+6 = 0, t≥0
są dwa wyrazenia nieujemne i jedno równe 6. Czy to może być w sumie równe 0?
2 gru 20:56
Mila:
1)x+5
√x+2+8=0⇔5
√x+2=−x−8
x≥−2
Lewa strona jest nieujemna , a prawa jest nieujemna dla ?
−x−8≥0⇔x≤−8 a wtedy wyrażenie pod pierwiastkiem nie ma sensu
równanie sprzeczne⇔brak rozwiązań
2) jeżeli tego nie zauważysz to może tak:
x+5
√x+2+8=0⇔
(x+2)+5
√x+2+6=0
x+2≥0,⇔x≥−2
x+2=t
2, t≥0
t
2+5t+6=0
Δ25−24=1
| | −5−1 | | −5+1 | |
t= |
| <0⇔t=−3∉D lub t= |
| <0 |
| | 2 | | 2 | |
Brak rozwiązań
2 gru 21:01