;(: f(x) = x2-6x+9 Uzasadnij ze dla kazdej liczby calkowitej m liczba f(m) jest kwadratem
liczby calkowitej. Kwadratem jakiej liczby naturalnej jest f(m). Jezeli m=123456.
16 lis 12:41
Mycha: x2-6x+9=(x-3)2
f(m)=(m-3)2
jezeli m jest liczba calkowita, to m-3 rowniez jest liczba calkowita
m=123456
m-3=123453
f(m) dla m=123456 jest kwadratem liczby 123453
16 lis 12:48
%25253B%252528: omg dopiero teraz rozumiem jakie to proste bylo ; ( dzieki za rozjasnienie umyslu
16 lis 12:50
adam: 5x3−x2−10x+2
5 kwi 19:32
adam: rozlozyc na czynnik
5 kwi 19:32
Mila:
5x3−x2−10x+2=x2(5x−1)−2(5x−1)=
=(5x−1)(x2−2)=(5x−1)(x−√2)(x+√2)
5 kwi 20:23