Gosia:
Potrzebuję pomocy w zadaniu-Oblicz:2 sin (x + pi/6) + cos (pi/3 - x), wiedząc że sin x =2/3 , x (pi/2,pi)
Z góry wielkie dzięki;0
6 lut 20:36
Sitta:
można np. ze wzorów:
1.sin( α +β)=sinα cosβ+cosα sinβ
2. cos(α-β)=cosα cosβ + sinα sinβ
6 lut 20:59
Jakub:
skorzystaj ze wzorów
sin(α+β)=sinα cosβ + sinβ \cosa
cos(α+β)=cosα cosβ - sinα sinβ
π/6=30
o dla tych kątów wartości sin, cos znajdziesz tutaj
398
π/3=60
o
brakujące sin cos policzysz ze wzoru sin
2α + cos
2α = 1 przy czym w tym przedziale co podałeś sinx>0 i cosx<0
6 lut 21:03
Jakub:
Sitta była szybsza
6 lut 21:04
Sitta:
Sitta był - Sitta to łacińska nazwa pięknego ptaszka, który wędruje po pniach drzew zawsze głową w dół.
Pozdrawiam
6 lut 21:12
Gosia:
Dzięki wielkie
6 lut 21:17