sf
salimali: wyznacz zbior wartosci funkcji f okreslonej wzorem f(x)=√log cos2πx
2 gru 19:07
Blee:
to jest log (cos(2πx)) czy też log (cos(2π)*x) a może log (cos (2π)) * x
2 gru 19:08
Blee:
no i jeszcze jest możliwość: log(cos(2))*πx czy też log(cos(2)*π*x)
2 gru 19:09
salimali: napisalam dokladnie tak jak jest w zadaniu wiec chyba logarytm z cos2πx
2 gru 19:13
Blee:
zapis:
cos2πx jak dla mnie oznacza tyle co cos(2)*πx
natomiast log a*b oznacza tyle co (log a)*b
2 gru 19:17
salimali: w kązce zwykle jak jest rozdzielne to dają znaczek * wiec to raczej jest wszystko do tego
cosiunsa xd
2 gru 19:21
Blee:
nie wiem jak to w 'oryginale' wygląda więc nie wiem
no ale niech będzie
log (cos (2πx)) ≥ 0 ⇔ cos(2πx) ≥ 1 ⇔ cos(2πx) = 1 ⇔ 2πx = 2kπ ; k∊Z ⇔ x = k ; k∊Z
2 gru 19:24
Blee:
to jest dziedzina ... i dla takiego 'x' będzie:
√log(cos(2πx)) = √log(1) = √0 = 0
i masz zbiór wartości
2 gru 19:25
salimali: dzieki
2 gru 19:50