Oblicz pole powierzchni bocznej.
AsiaS: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb. Pola przekrojów tego graniastosłupa płaszczyznami
zawierającymi przeciwległe przekątne podstaw są równe 30 i 72. Oblicz pole powierzchni bocznej
tej bryły.
2 gru 18:48
Tadeusz:
tak jakby 156
2 gru 19:01
Blee:
czyli:
d
1*h = 30
d
2*h = 72
| | 78 | |
Pb = 4*a*h = 4*√d12 + d22*h = 4* |
| *h = 312 |
| | h | |
kooooniec
2 gru 19:01
Blee:
ahhhh ... błąd ... przez dwa trzeba podzielić ... Tadeuszowaty dobrze napisał
2 gru 19:02
Tadeusz:
do obliczenia boku rombu musisz "wziąć połówki" przekątnych
2 gru 19:04
AsiaS: Dziękuję bardzo! Ja się z tym strasznie głowiłam
2 gru 19:24
Mila:

1) P
b=4*a*H
2)
P
DBB'D'=30=e*H
P
ACC'A'=72=f*H
3) w ΔAOD:
5)
P
b=156j
2
=========
posprawdzaj rachunki
2 gru 19:24
Eta:
| | fH | | 72 | | 12 | | 30 | |
Pb=aH i |
| = |
| ⇒f= |
| e i H*e=30 ⇒ H= |
| |
| | eH | | 30 | | 5 | | e | |
W każdym rombie
f
2+e
2=4a
2 ⇒ a
2=1,69e ⇒ a=1,3e
P
b=156 [j
2]
===========
2 gru 21:14
Eta:
Poprawiam zapis a2=1,69e2 ⇒a=1,3e
2 gru 21:17