Twierdzenie Picarda
neko: Nie rozwiązując równania określić czy poniżej podany problem poczatkowy
ma rozwiązanie w podanym przedziale i czy to rozwiązanie jest dokładnie
jedno:
| | y(t) | |
y'(t) = √t − |
| , 3 < t < 5, y(4) = 10, |
| | t − 2 | |
okej więc rozumiem, że powinienem wykorzystać twierdzenie Picarda,
| | y | |
odczytuje t0 = 4 i y0 = 10, f(t, y) = √t − |
| , |
| | t − 2 | |
teraz przechodząc do nierównośći:
|f(t, y
1) − f(t, y
2) ≤ |y
1 − y
2|,
| | −y1 − y2 | |
| |
| | ≤ |y1 − y2|, |
| | t − 2 | |
no i teraz czy ten przedział (y
0 − α, y
0 + α) to może być dowolny? Bo dla t mamy to
jednoznacznie określone,
ale dla y mamy tylko y
0, w ogólnie do końca rozumiem jak udowodnić tę nierówność, naprowadzi
mnie ktoś?