granica f
Alfa: Oblicz granice funkcji
lim x−>0 xtgx
z zastosowaniem reguły de l'hospitala
2 gru 17:31
Alfa: nie wiem którego wzoru z tablicy użyć czy np ax czy xn, albo jakiś inny
2 gru 17:32
6latek: [f(x)]{g(x)= eg(x)*ln(f(x)
2 gru 17:34
Alfa: czyli to będzie etgx*lnx ?
2 gru 17:43
6latek: Nie
Powinno byc tak
lim x→a [f(x)]g(x)= elim x→a g(x) ln(f(x)
wiec musisz policzyc jeszcze granice x→0 tg(x)*ln(x) .
2 gru 17:49
Alfa: (etgx*lnx)'= etgx*lnx * (tgx*lnx)' tak dobrze?
2 gru 18:12
Benny: lim
x→0x
tgx=lim
x→0e
tgx*lnx=e
limx→0tgx*lnx
| | lnx | | | |
limx→0tgx*lnx=limx→0 |
| =limx→0 |
| =0 |
| | ctgx | | | |
lim
x→0x
tgx=e
0=1
2 gru 18:18