Podaj średnią prędkośc pociągu
krysia232: Trasa pomiedzy miastami a i b ma długość 450 km. Pociąg Intercity pokonał tę trasę w czasie o
75 minut dłuższym od pociągu Pendolino. Średnia prędkość pociągu Intercity była o 18 km/h
mniejsza od wartości średniej prędkości, z jaką jechał pociąg Pendolino.
Podaj średnią prędkośc pociągu Intercity.
Podaj średnią prędkośc pociągu Pendolino.
2 gru 16:33
Leszek: v1 , t1 − dla pociagu intercity
v2 , t2 − dla pendolino
t1 = t2 + 1,25
v1 = v2 −18
Rownanie : S/v1= S/v2 +1,25
S= 450
Czyli
450/v1 − 450/(v1 +18) = 1,25 ⇔
Po sprowadzeniu do wspolnego mianownika otrzymujemy rownanie kwadratowe
v12 + 18v1 −6480 = 0 , dokoncz !
2 gru 16:56
PKP_zawsze_na_czas:
średnia prędkość pociągu Intercity v=72 km/h
średnia prędkość pociągu Pendolino v=90 km/h
2 gru 16:56
krysia232: dziekuje <3
2 gru 16:58