Dana jest funkcja liniowa f(x)=x-3.
Andzia00: Bardzo prosze o rozwiazanie tego zadania
Dana jest funkcja liniowa f(x)=x−3. Posługując się wykresami odpowiednich funkcji rozwiąż
nierówność |f(x)|≥f(x+6).Podaj największą liczbę spełniającą tę nierówność.
2 gru 16:23
Jerzy:
Zacznij od ustalenia wzoru funkcji: h(x) = f(x + 6)
2 gru 16:25
Andzia00: problem lezy w tym ze nie zaczynajac tych tematow mamy je zrobic, wiec kompletnie nie wiem jak
sie za to zabrac a potrzebuje wynik do zadania
2 gru 16:27
Jerzy:
h(x) = ( x + 6 ) − 3 = x + 3
Teraz rysujesz wykresy: |f(x)| oraz h(x).
2 gru 16:29
Andzia00: dalej nic mi to nie daje niestety
2 gru 17:18
Jerzy:
Narysuj: y = x − 3
2 gru 17:22
Mila:

1)
y=x−3
2 gru 23:07
Mila:

f(x)=x−3
|f(x)|
y=|x−3|
f(x+6)=x+6−3
f(x+6)=x+3
|f(x)|≥f(x+6) dla jakich x wykres zielony leży nad wykresem różowym lub przecina go?
Dla x≤0
teraz odpowiedz na pytanie.
2 gru 23:17