Podprzestrzenie
Arek: Zbadaj które z następujących podzbiorów przestrzeni liniowej R3 są podprzestrzeniami:
A={(x, y, z); 7x=3y − 3z},
B={(x, y, z); |2x| + 5y2 − 3z=2},
2 gru 16:17
iteRacj@:
a/ zbiór rozwiązań równania 7x=3y−3z jest podprzestrzenią liniową
b/ zbiór rozwiązań równania |2x|+5y2−3z=2 nie jest podprzestrzenią liniową
2 gru 19:45
Arek: Zgadza się, a pokazał byś mi jak do tego doszedłeś?
6 gru 20:14
jc: A − rozwiązania jednorodnego układu równań tworzą podprzestrzeń
B − rozwiązania innych równać na ogół nie tworzą podprzestrzeni.
(x,y,z)=(1,0,0) jest rozwiązaniem
ale (x,y,z)=2(1,0,0) już nie jest.
6 gru 20:52
iteRacj@:
b/ nie jest podprzestrzenią liniową bo nie należy do niej 0=(0,0,0)
[dlatego że nie jest rozwiązaniem tego równania],
a każda podprzestrzeń liniowa zawiera wektor zerowy
6 gru 20:55
Arek: Moglibyście to jeszcze rozpisać, bo w ogóle tego nie rozumiem co i jak
6 gru 21:25
iteRacj@:
Niepusty podzbiór W przestrzeni liniowej P nad ciałem K jest podprzestrzenią liniową, jeśli:
v, w ∊ W ⇒ v + w ∊ W,
w ∊ W ⇒ α*w ∊ W dla α ∊ K
a/ 7x=3y−3z ⇔ −7x+3y−3z=0
sprawdzamy czy jest spełniony warunek pierwszy
zakładamy że [x1,y1,z1] , [x2,y2,z2] ∊ W
czyli −7x1+3y1−3z1=0 oraz −7x2+3y2−3z2=0
−7(x1+x2)+3(y1+y2)−3(z1+z2)=
=(−7x1+3y1−3z1)+(−7x2+3y2−3z2)=0+0=0
więc [x1+x2,y1+y2,z1+z2] ∊ W, warunek jest spełniony
sprawdzamy czy jest spełniony warunek drugi
zakładamy że [x1,y1,z1] ∊ W
α(−7x1)+α3y1−α3z1=α(−7x1+3y1−3z1)=α*0=0
więc [αx1, αy1, αz1] ∊ W, warunek spełniony
zbiór rozwiązań równania 7x=3y−3z jest podprzestrzenią liniową przestrzeni liniowej R3
6 gru 22:38
iteRacj@:
b/ zbiór rozwiązań równania |2x|+5y2−3z=2 nie spełnia warunku drugiego
dla np. α=2 tak jak napisał jc 20:52 (x,y,z)=(1,0,0) ∊ W ale 2(1,0,0) ∉ W
6 gru 22:45
jc: iteRacja, Twój argument podpada pod tą samą własność.
Jeśli mielibyśmy jakieś rozwiązanie np. (1,5,2), to 0(1,5,3)=(0,0,0) też musiałoby być
rozwiązaniem, a nie jest.
Rzeczywiste rozwiązania równania
(x+y+z)2+(x−y+z)2=0
też tworzą podprzestrzeń.
6 gru 23:02