aa
Hugo: Pewien obszar o długości 1357m i szerokości 531m należy podzielić na
jednakowe przestrzenie kwadratowe o bokach wyrażonych
w całych metrach. Jeśli przestrzenie mają być
jak największe ile kwadratowych przestrzeni można zaplanować na tym obszarze
Jak do tego podejść zadanka? jak to rozwiązać?
2 gru 15:58
student: 32
2 gru 16:03
Hugo: dziekuje, jak do tego doszedłeś? prosze rozpisz mi bym mógł zrozumieć
2 gru 16:05
Hugo: odp jest nie co inna: według klucza:
Można wyznaczyć 207 przestrzeni kwadratowych o boku 59
2 gru 16:06
student: aha no tak, 23*9 a nie 23+9
2 gru 16:09
student: niech n oznacza długość boku kwadratu, k oznacza ilość mieszczących sie kwadratów w poziomie, m
ilość mieszczących się kwadratów w pionie.
Wtedy:
k*n=531
m*n=1357
n ma być największe, więc wybieramy największy wspólny dzielnik liczb 531 i 1357, jest to
liczba 59, zatem n=59
23*9=207
2 gru 16:15
Hugo: super rozwiązanie, rozumiem !
2 gru 16:41
Hugo: i dziękuę
2 gru 16:42