ekstrema
Dominik: Mam takie zadanie: zbadać ekstrema i monotonicz.
y=(x2−1)ex więc:
Df x∊(−∞,∞)
y'=2xex+x2ex ⇒ D'f=Df
2xex+x2ex=0/:ex
2x+x2=0
x1,2=−2
y↗(−∞,∞)
Tak?
2 gru 15:48
ICSP: źle policzona pochodna
2 gru 15:56
Leszek: Zle obliczyles pochodna ! !
y ' = 2xex + x2 ex − ex
y ' = 0 ⇔ ex ( x2 +2x −1) = 0 ⇒ .........
2 gru 15:59
Dominik: zgadza się, nie pomnożyłem −1 przez ex
x1=−1−√2
x2=−1+√2 tak?
2 gru 16:05
Leszek: Tak ,teraz jest dobrze !
2 gru 16:07
Dominik: ok, dzięki, teraz wykres to już z górki
2 gru 16:08