grupy
grupy:
Niech G i H beda grupami oraz |G|=|H|.
Czy ponizsze grupy moga byc izomorficzne?
1) jedna jest przemienna druga nie jest przemienna
2) jedna cykliczna druga nie jest cykliczna
3) obie przemienne
4) obie cykliczne
1) Nigdy
2) Nigdy
3) Nie wiem
4) Zawsze
Dobrze? Jak bedzie w 3)?
2 gru 15:15
ABC: w 3) mogą być i mogą też nie być
np każda grupa abelowa 9−elementowa jest izomorficzna z którąś z tych dwóch:
Z9 Z3xZ3
2 gru 15:55
grupy: Ok.
Zeby sprawdzic, ze funkcja jest monomorfizmem moge obliczyc jadro f i jak wyjdzie, ze
ker(f)={e}, to jest monomorfizmem.
Jak sprawdzic, czy funkcja f jest epimorfizmem? Obliczyc obraz f?
2 gru 18:07
ABC: no zorientować się co mniej więcej może być tym obrazem, jeśli wszystko jest pokryte to
udowadniać a jak nie to szukać kontrprzykład
2 gru 18:15
grupy:
f: G→H to homomorfizm.
Czy jest prawda, ze funkcja f jest epimorfizmem, gdy im(f)=H?
7 gru 13:28
Adamm: tak
7 gru 17:07