styczna do wykresu funkcji
00000: | | x2 | |
Wyznacz równanie stycznej do wykresu f−cji f(x)= |
| w punkcie P(x0, −8}. Ile punktów |
| | 2−x | |
wspólnych z wykresem funkcji f ma ta styczna?
równanie tej stycznej wychodzi y=−8 i teraz mam pytanie, jak policzyć ilość tych punktów
wspólnych?
| | x2 | |
Czy wystarczy przyrównać |
| = −8 i sprawdzić ile będzie rozwiązań? Tu wychodzi tylko |
| | 2−x | |
jeden x, czy jeden punkt wspólny?
2 gru 14:12
iteRacj@: Tak, wystarczy roziwązać takie równanie jak w ostatnim zdaniu, żeby wiedzieć, ile punktów
wspólnych z wykresem funkcji ma prosta y=−8.
Jest jedno rozwiązanie x=4, więc jeden punkt wspólny o odciętej 4 (to ten punkt styczności).
2 gru 15:18