Dla jakich wartości parametru m pierwiastki równania spełniają warunek
pytajacy: b) 2x2 +(2m−1)x +2m +1 = 0
1* Δ > 0
2* x12 + x22 >= 1
tyle, że siedzę nad tym chyba od pół godziny i nie potrafię chyba tego wyliczyć. W
odpowiedziach jest przedział m € (−∞; −1/2) u (5/2 + 2√2; +∞)
a mi wychodzi:
Δ = (2m−1)2 − 8(2m+1) > 0
Δ = 4m2 − 20m −7 > 0 > 0
Δm = 512
i jakieś chore miejsca zerowe. Gdzie jest błąd?
2 gru 13:18
Eta:
Jakie chore
512=256*2 to √Δ=16√2
m= 2,5+2√2 v m= 2,5−2√2
m∊(........................
licz dalej
i
x12+x22= (x1+x2)2−2x1*x2≥1 −−−−− wzory Viete'a
2 gru 13:27
ABC: 512=256*2
√512=16√2
2 gru 13:28
Ajtek:
Ja błędu nie widzę. Wyznacz przedział z Δ, następnie rozwiąż drugi warunek i masz część wspólną
do rozwiązania podać.
2 gru 13:28
Ajtek:
Hej
Eta

.
2 gru 13:29
2 gru 13:29
Ajtek:
Yyyy, aż się boję. Lewe?
2 gru 13:30
Eta:
2 gru 13:31
Eta:
Obydwa dobre ( to tak na św. Mikołaja
2 gru 13:32
Ajtek:
Zarty się Ciebie trzymają przy niedzieli widzę

. A ja cały w strachu

.
2 gru 13:35
Eta:
Kogo się boisz? ...
2 gru 13:35
Ajtek:
Robaczywego jabłka

.
2 gru 13:36
Eta:
Robaczywe

oznacza ,że jest zdrowe ( nie nafaszerowane chemią,bo robaczek by padł)
2 gru 13:42
pytajacy: faktycznie, może po prostu stwierdziłem, że wszystko jest błędne i nie liczyłem dalej

już
prawie udało się, ale jest jeszcze problem:
z 1 warunku mam przedział (−
∞; 5/2 − 2
√2) u (5/2 + 2
√2; +
∞)
z 2.
(−b/a)
2 − 2*c/a >=1
(−(2m−1)/2)
2 − 2m+1 >=1
4m
2 −12m + 1 >= 0
z 2* wyszedł mi przedział m € (−
∞; 3/2 −
√2> u <3/2 +
√2; +
∞)
ze złożenia powinno być m € (−
∞; −1/2) u (5/2 + 2√2; +
∞), ja mam natomiast
m € (−
∞; 5/2 − 2
√2> u <5/2 + 2
√2; +
∞), domknięte przedziały ponieważ na osi liczbowej oba
pierwiastki z warunku 2* są pomiędzy tymi dwoma z 1*
2 gru 13:48