grupy
grupy:
Czy grupy (Q\{0}, ⋅) i (Q, +) sa izomorficzne?
Przypuscmy, ze tak. Niech f: (Q, +)→(Q\{0}, ⋅) izomorfizm.
Niech f(1)=a ∊ Q\{0}.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a=f(1)=f( |
| + |
| )=(f( |
| ))2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
czy to dobre podejscie?
2 gru 12:19
grupy:
2. Czy grupy (Q+, ⋅) i (Q, +) sa izomorficzne?
Przypuscmy, ze tak. Niech f: (Q, +)→(Q+, ⋅) izomorfizm.
Niech f(1)=a ∊ Q+.
a=f(1)=f(12+12)=(f(12))2
czy to dobre podejscie?
2 gru 12:32
ABC: ja bym robił tak
skoro izomorfizm to istnieje takie q∊Q że f(q)=2
ale wtedy 2= f(q)= f(q/2+q/2)= f(q/2)f(q/2)
jednocześnie f(q/2)∊Q+ sprzeczność bo √2 jest niewymierny
2 gru 13:48
grupy:
3. A gdyby byly takie grupy: (R\{0}, ⋅) i (R+, ⋅) ?
wtedy pierwiastki naleza do rzeczywistych.
2 gru 14:05
Adamm:
gdyby istniał
f:R\{0}→R+
f(−1)2 = f(1) = 1
skąd f(−1) = 1
sprzeczność
2 gru 14:12
ABC: w rzeczywistych to można zrobić izomorfizm taki np.
f:(R,+)→(R+,*)
f(x)=ex czyli f(x+y)=ex+y=ex*ey=f(x)*f(y)
łatwo pokazać też że to bijekcja
2 gru 14:35
grupy:
4. G=(R\{0}, ⋅) i H=(R, +) ?
niech f: (R\{0}, ⋅)→(R, +) izomorfizm.
f(eG)=eH, czyli f(1)=0∊ R
f(1)=f((−1)(−1))=f(−1)+f(−1)=2f(−1)=0, czyli f(−1)=0∊ R
sprzecznosc, bo f jest roznowartosciowa
5. G=(R\{0}, ⋅) i H=(R+, +) ?
niech f: (R\{0}, ⋅)→(R+, +) izomorfizm.
f(eG)=eH, czyli f(1)=0, ale 0∉ R+
sprzecznosc, bo to nie jest homomorfizm
dobrze?
2 gru 14:55
Adamm:
4. prościej
skoro (R+, *) i (R, +) są izomorficzne, a (R+, *) i (R\{0}, *) nie są,
to (R, +) i (R\{0}, *) nie są izomorficzne
5.
H nie jest grupą
2 gru 17:06