Liniowa niezależność
Elena: Mam sprawdzić liniową niezależność wektorów przestrzeni liniowej R2 nad R:
A={(1,2),(2,1)}
Więc zapisuje to:
α(1,2) + β(2,1)=(0,0)
(α+2β,2α+β)=(0,0)
α+2β=0
2α+β=0
Wychodzi, że α=0 i β=0 a więc oznacza to,że są liniowo niezależne? Czyli jeśli otrzymuje
dokładne liczby to stwierdzam,że wektory są liniowo niezależne,a jeśli α lub β nie dałoby się
przedstawić w postaci konkretnej liczby to takie wektory są liniowo zależne (tak jak w
przypadku gdy A={(1,2),(2,1),(1,0)} wtedy wychodzi,że β=−2α a γ=3α).Czy dobrze to rozumiem?
2 gru 11:13
Leszek: Mozna sprawdzic wyznacznik zbudowany z wektorow (1,2) i (2,1)
2 gru 11:45
ABC: jeżeli JEDYNYM rozwiązaniem twojego układu jest rozwiązanie zerowe to są liniowo niezależne
2 gru 11:48
Elena:
Jeszcze jeden przykład dla pewności:
A=[(1,2,0) ,(−2,1,1),(−1,3,1)}
Rozwiązując układ równań wychodzi, że β=−γ , α=−γ i w ostatnim równaniu 0=0 ,a więc wektory są
liniowo zależne tak?
2 gru 12:21
Leszek: W tym przypadku najszybcie z metody wyznacznika !
2 gru 12:53
ABC: Elena tak
2 gru 13:21
Elena: ok

dziękuje bardzo!
2 gru 16:28