matematykaszkolna.pl
Pochodna z definicji Bartek99: Oblicz pochodną z definicji f(x)=4x+1 niby wszystko ładnie idzie, ale utknąłem w pewnym punkcie i nie wiem co gdzie i jak wyciągnąć jestem w miejscu : 4/h 4(x+h)+1+4x+1
2 gru 10:44
ICSP:
4x + 4h + 14x + 1 4h 2 

=

h h(4x + 4h + 1 + 4x + 1) 4x + 1 
2 gru 10:54
Bartek99: No okej, tylko mi chodzi o to, co trzeba było wyłączyć przed nawias żeby właśnie doprowadzić do tego ostatniego wyniku. Pierw policzyłem sobię pochodną normalnie, żeby wiedzieć jak wygląda ostateczny wynik ( zgadza się z tym Twoim ). Co w mianowniku wyciągnąłeś przed nawias, że ostatecznie w liczniku wyszło 2 a w mianowniku pierw 4x +1 ?
2 gru 11:09
Leszek: W liczniku stosujesz wzor skroconego mnozenia i otrzymujesz po uproszczeniu 4h , w mianowniku tez jest h , wiec uprosci sie i przechodzisz h →0
2 gru 11:42
Bartek99: W liczniku wiem, tylko dlaczego z tego 4h zrobiło się 2 ? z czym to się uprościło z mianownika ? Co tam zostało wyciągnięte, czego ja patrząc na te obliczenia nie widzę ?
2 gru 11:51
Leszek: Jak w mianowniku h →0 to otrzymasz sume dwoch identycznych wyrazen pierwiastkowych , wie w mianowniku tez bedzie 2 .
2 gru 11:53
Bartek99: Okej ! czaje dziękuje bardzo
2 gru 11:57