zadanie z równoległobokiem
Bones: W równoległoboku w którym jeden z boków jest dwa razy dłuższy od drugiego , kąt ostry ma miarę
60 stopni , a dłuższa przekątna ma długość 4√3
a) oblicz długość boków
b) długość wysokości rownolegloboku poprowadzonej na dłuzszy bok.
c) objętość bryly otrzymanej w wyniku obrotu tego równoległoboku wokół dłuzszego boku.
15 lut 09:53
Basia:

d=4
√3
β=60 ⇒ α=180−60=120
z tw.cosinusów
d
2 = a
2+(2a)
2−2*a*2a*cos(120)
16*3 = a
2+4a
2−4a
2*(−cos60)
48 = 5a
2−4a
2*(−
12)
48 = 5a
2+2a
2
48=7a
2
a
2=
487
| | √48 | | 4√3 | | 4√21 | |
a= |
| = |
| = |
| |
| | √7 | | √7 | | 7 | |
| | √3 | | 48√3 | |
P=2a*a*sinα=2a2*sin120 = 2*487* |
| = |
| |
| | 2 | | 7 | |
2h =
√3
V = objętość walca
R=h
H=2a
wyniki są dość paskudne; byłoby ładniej gdyby to krótsza przekątna = 4
√3;
nie pomyliłeś się w przepisywaniu treści ?
15 lut 18:08
Bones: dzięki

nie, tak jest w zadaniu a odp sa inne, to chyba się w treści pomylili
15 lut 18:33