Dowód na liczbach rzeczywistych.
Miszka: Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a, b, c takich, że a + b + c = 3 prawdziwa jest
nierówność a2 + b2 + c2 ≥ 3.
1 gru 22:40
Adamm:
płaszczyzna a+b+c = 3 leży poza sferą a2+b2+c2 = 3
faktycznie, ta płaszczyzna jest do niej styczna w punkcie a = b = c = 1
jest to więc geometrycznie oczywiste
1 gru 22:44
Adamm:
nierówność jest geometrycznie oczywista, to może wziąć geometryczną nierówność?
Czyli, nierówność Jensen'a
1 gru 22:46
Adamm:
albo inna geometryczna nierówność, czyli nierówność Schwarza
u = (a, b, c), v = (1, 1, 1)
|vu|2 ≤ v2u2
(a+b+c)2 ≤ 3(a2+b2+c2)
1 gru 22:51
Eta:
Z nierówności między średnimi kwadratową i arytmetyczną
| | a2+b2+c2 | | a+b+c | |
√ |
| ≥ |
| =1 bo a+b+c=3 |
| | 3 | | 3 | |
a
2+b
2+c
2≥3
1 gru 23:12
ICSP: a
2 + b
2 + c
2 = (a+b+c)
2 − 2[ab + ac + bc] ≥ (a + b + c)
2 − 2[a
2 + b
2 + c
2]
czyli
| | (a+b+c)2 | |
a2 + b2 + c2 ≥ |
| = 3 gdy a+ b+c = 3 |
| | 3 | |
2 gru 08:58
Miszka: Dziękuję Wam wszystkim!
2 gru 11:17