prawdopodobieństwo kule i delegacja ;(
fru: Zadanie 1
W urnie jest 2o kul czarnych i 10 białych losujemy bez zawracania 3 kule, oblicz
prawdopodobieństwo że wylosuje
a) dwie kule białe
b) dwie kule czarne
c) 3 kule białe lub 3 kule czarne
Zadanie 2
W grupie jest 10 dziewcząt i 20 chłopaków .
Ile w delegacji pięcioosobowej można ułożyć skład w który wejdzie 3 dziewczyny 2 chłopaków
1 gru 22:16
1 gru 22:24
fru: Mam problem z dalszym liczeniem wzory podstawiłam , lecz dalej katastrofa
1 gru 22:26
1 gru 23:02
fru: (10) (20)
(3) (2) =
5! 20!
3! 7! x 2! 9! =
4!
1*2*6*7*6*7*8*9 =
24
42 336 = 0.0005668 ?
1 gru 23:13
1 gru 23:15
Mila:
| 10 | | 10! | | 10! | | 8!*9*10 | |
| = |
| = |
| = |
| =9*5 |
| 2 | | 2!*(10−2)! | | 2!*8! | | 2*8! | |
Zapamiętaj:
Pozostałe lepiej rozpisywać:
np.
| | 6!*7*8*9*10 | | 7*8*9*10 | | 7*8*9*10 | |
= |
| = |
| = |
| dokończysz sama |
| | 4!*6! | | 4! | | 1*2*3*4 | |
1 gru 23:24