Matematyka dyskretna
Studenciak: Na ile sposobów można rozdzielić 25 nierozróżnialnych kwiatków wśród 8 (różnych) panien jeśli
ostatnia panna może dostać co najwyżej 5 kwiatków
Nie mam pomysłu jak to ugryźć. Może jakoś liczbę Stirlinga II rodzaju można tu wykorzystać
1 gru 20:51
Mila:
Kombinacje z powtórzeniami.
Rozwiążesz sam?
1 gru 21:06
Studenciak: Hmm..znam wzór ale nie wiem jak tu wykorzystać
1 gru 21:30
Mila:
x
1+x
2+...+x
8=25
liczba rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych:
| | | |
= | − liczba wszystkich mozliwości |
| | |
Ograniczenie: x
8≤5
Zdarzenie przeciwne : x≥6
x
1+x
2+....+(x
8+6)=25
X
1+x
2+....+x
8=19
====================
Gdyby każda panna miała dostać co najmniej jeden kwiatek
byłoby mniej możliwości.
spróbuj rozwiązać w tej wersji.
1 gru 22:20
daras: 2 708 056
2 gru 13:04
daras: więc lepiej się skupić się na jednej pannie, może być nawet ósma
2 gru 13:05
Eta:
Tak
daras ... skupiać się trzeba tylko "na jednej", tej jedynej
2 gru 13:35
daras: @[C[η]: ]ale ta 'jedyna" może być też ósmą
2 gru 13:37
daras: η
2 gru 13:37
daras: @13:35 ujmę to jeszcze lepiej: na jednej na raz
2 gru 13:43